Vyberte položku Stránka

Medvedí cesnak

od | mar 14, 2023 | Príroda s LucyNano

Chystáte sa už na medvedí cesnak? Sezóna zberu medvedieho cesnaku práve začína a vy si zber možete spríjemniť s dobrodružnou výpravou. Medvedí cesnak totiž nájdeme na obzvlášť pôsobivých miestach v našej prírode a patrí medzi prvé jarné bylinky, bez ktorého si jar ani nevieme predstaviť. V prírode rastie táto rastlina v listnatých lesoch alebo hájoch a najčastejšie ho nájdete okolo lesných potokov a všade tam kde je vlhko a tieň. O tom že rastie Vás budú informovať Vaše čuchové bunky. Medvedí cesnak naozaj ucítite aj na väčšiu vzdialenosť.

LucyNano.eu odporúča.

Tak šup šup chýchlo do prírody. A nezabudnite si pribaliť produkty od LucyNano nech máte zážitky hneď dva, jeden z krásnej prírody, druhý z našich kemping produktoch a občerstvenie si môžete vychutnať z našich chladiacich produktov.

O účinkoch medvedieho cesnaku je veľa toho popísaneho, tak to tu nebudem popisovať. Jedno je isté že to je zázrak prebúdzajúcej sa prírody. Upozorniť chcem iba na možnú zámenu za konvalinku alebo za jedovatú jesienku – obe sú jedovaté. Rozpoznať sa daju hľavne podľa vône. Konvalinka a jasienka sú bez vône. Ak nie sme si istý radšej nezbierame. Pri každej rastline platí pravidlo, že zberajte len také, ktoré naozaj poznáte. Tak isto je dôležité vedieť, že môžeme zbierať medvedí cesnak „takmer“ všade, zákaz zberu sa týka iba oblastí s vyšším stupňom ochrany. A to od tretieho do piateho stupňa. V takýchto oblastiach je zber raslín zakázaný a hrozí vám za to aj pokuta!
Pri zbere používajte nôž alebo nožnice a dávajte pozor, aby ste zároveň s listom nevytrhli aj cibulku. Z nej totiž vyrastá kvet, z ktorého vznikajú semená.
Tak ste sa už rozhodli, že idete? Ak áno nezabudnite nám dať vedieť kam chodíte na krásne výlety a zároveň kde ho zbierate a tiež ako ho používate a Vaše oblúbené recepty z neho.
My sme už s Maylom boli na krásnej prechádzke a boli sme ho skontrolovať. Rastie!